Familiewapens en nieuwe ontwerpen

Heb ik ook een familiewapen?  Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Wij moeten het antwoord vaak schuldig blijven, omdat wij dat niet kunnen bepalen. Wij hebben zeer vele lakafdrukken van gravures in ons bezit, die wij in de afgelopen 90 jaar hebben gemaakt.

Wapenboek Nederlandse Adel

P1050666

Lakafdruk van een onlangs gemaakte lakstempel

Daarbuiten bezitten wij vele heraldische naslagwerken, waaronder “de Rietstap”. Het boekwerk met vele afbeeldingen van familiewapens in binnen- en buitenland.Natuurlijk ontbreek het Repertorium Familiewapens van Bekende Nederlandse Geslachten samengesteld door C.E.G. ten Houte de Lange niet. Voorts hebben we de meeste adelsboeken in onze colectie

Wij kunnen zoeken naar een familiewapen onder de opgegeven naam, maar kunnen onmogelijk bepalen of U daadwerkelijk tot die familie behoort. U zal daarom contact moeten zoeken met het Centraal Bureau voor Genealogie

Het CBG is het enige officiële orgaan die uitsluitsel kan geven op Uw vragen. Het CBG is onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek te  Den Haag. Een bezoek aan het Bureau is een echte aanrader. U zal versteld staan van de hoeveelheid gegevens, waarover zij beschikken.

Mocht U er nu achterkomen, dat Uw familie geen familiewapen bezit, kunt U als nog een familiewapen laten ontwikkelen eventueel in samenwerking met ons. In samenspraak met U wordt er een ontwerp gemaakt dat voldoet aan de heraldische regels, welke U later aan de commissie van het CBG kan voordragen om te worden geregistreerd. Buiten het CBG kunt U nieuwe wapens laten registreren door de Hollandse vereniging voor Genealogie

Voor de registratie en kosten omtrent een registratie  verwijzen wij U door naar het CBG  of de  Hollandse vereniging voor Genealogie.

Hieronder enkele voorbeelden van registraties die wij voor onze cliënten in het verleden hebben verzorgd.

regis regist

Voordat een registratie een feit is hebben we met de familie eerst doorgenomen wat de wensen zijn en welke symbolen gebruikt kunnen worden om op een zo’n simpel mogelijke wijze te laten zien waar de familie voor staat.

Een familiewapen moet volgens de regels eenvoudig zijn, beslist niet te druk  en er moeten geen vreemde voorwerpen in staan.  Na het gesprek met onze klant komen we met een ontwerp schets en uitleg  over de gebruikte kleuren en symbolen.

Ontwerpschets

Ontwerpschets

 

Ontwerpschets Anema

Ontwerpschets Anema

Pas na goedkeuring door de commissie van het CBG of de de  Hollandse vereniging voor Genealogie kan het wapen desgewenst  worden geschilderd en eventueel worden geregistreerd bij één van de twee verenigingen.